Make your own free website on Tripod.com
 
Gouden Eeuw

 

Index

Index  
Inleiding    
Deelvraag 1

Deelvraag 2

Hoe ging het in Nederland op economisch en politiek niveau tijdens de Gouden Eeuw ?

 

 

De Gouden Eeuw begon zo ongeveer rond 1600. In de periode die daar op volgde ging het in de Republiek op economisch vlak erg goed. Zo goed zelfs dat in deze periode de Republiek leider van de wereldeconomie was. Een van de mensen die dit alles mogelijk heeft gemaakt was Johan van Oldenbarnevelt. Hij was de raadspensionaris van 1586 tot 1619 en heeft in zijn loopbaan van negen verschillende compagnieŽn samengevoegd tot een hele grote compagnie: de VOC. In het begin van deze jaren werkte  hij goed samen met prins Maurits, maar vanaf 1609 toen van Oldenbarnevelt het 12 jarig bestand afsloot terwijl Maurits het daar eigenlijk niet mee eens was, ging de verstandhouding snel achteruit. Toen op 13 mei 1619 van Oldenbarnevelt publiekelijk terechtgesteld werd, ging daarmee een van de grootste Europese staatslieden dood.

                                                   

De taken van, van Oldenbarnevelt (links)werden overgenomen door Prins Maurits (rechts), maar hij kon deze taken niet aan en was vooral een veldheer in plaats van een staatsman. Als antwoord op de Verenigde Oost-Indische Compagnie van Johan van Oldenbarnevelt, richtte Maurits in 1621 de West Indische Compagnie op.  Deze dreef handel en stichtte nederzettingen in Noord-Amerika, BraziliŽ, de Antillen, Guyana en de westkust van Afrika.

Het blijft dan relatief rustig totdat naar aanleiding van de Acte van Navigatie de eerste oorlog tussen de Republiek en de Engelse Republiek uitbreekt. Deze oorlog zal, net als de tweede oorlog tussen de  geen echte klap voor de Republiek zijn omdat er genoeg geld beschikbaar was en de oorlogen beiden maar 2 jaar duurden. De grote klap valt in 1672, toen niet alleen de gebroeders de Witt die het land bestuurden vermoord werden, maar ook een samenwerkings-verbond van Engeland, Frankrijk en delen van Duitsland de oorlog aan de Republiek verklaarden. Heel de Republiek werd door de Frans / Duitse troepen veroverd, op het gewest Holland en een deel van Zeeland na. Deze lagen achter waterbarriŤres zoals de waterlinie. Zelfs achter al deze bescherming was Holland nog niet veilig, een landing van Engelse troepen is door Michiel de Ruiter nog net tegengehouden.

Hoewel Frankrijk zich 2 jaar later, in 1674, zich al weer terugtrok was er al grote schade aan de economie gedaan. Hierdoor is er altijd een zeker haat jegens de Fransen gebleven en was de Republiek samen met Engeland regelmatig de bron van anti - Franse coalities. Deze oorlogen hebben de Republiek handen vol met geld gekost en een enorme staatsschuld opgeleverd. Het einde van de Republiek als een eerste rang land was dat de Fransen de dure verdedigingswerken afbraken. Nu had de Republiek geen verdediging meer en geen geld meer, ze waren vanaf dit punt (1748) dan ook "verplicht" neutraal geworden en ze konden geen grote rol meer in de wereldpolitiek spelen en dan ook ongeveer het einde van de Gouden Eeuw.

 
 

Deelvraag 3

Deelvraag 4

Deelvraag 5

Deelvraag 6

Deelvraag 7

Conclusie
Logboek